nedelja, 28. september 2008

Slastna pujskova krač'ca

Evo, pa je prišel čas, da še jaz kak recept na najno kuharco fliknem. Je že tako, da nas stvari prehitevajo po levi in po desni, a pride potem tudi kaka prijetna sobota, ko se lahko spet posvetim kakemu receptu. Tale za začetek je tak, sobotni, ko lahko človek poleg kuhe še marsikaj drugega postori. Meni je recimo uspelo (sicer po čudežu) še IKEA zavese obesit. Ampak to je druga zgodba za na kak drug blog (O gradnji sem poskušal in neslavno obupal). Torej zadevca je sila preprosta.

Pujskova Krač'ca.

Ena lepa cca 1,5 kg svinjska krača – po možnosti zadnja
Sol, poper, mleta kumina
1 strt strok česna
2 korenčka
1 čebulca
3 celi stroki česna
½ limone
3-je klinčki in samo prdec pimenta

Krač'co najprej fliknem v pekač, ji dolijem 1/2 litra vrele vode, dobro pokrijem z Alu folijo in postavim v na 220°C ogreto pečico. Takole se je počasi pokuhavala cca ½ urce. Potem sem krač'co vzel iz pečice in ji lepo zmehčano kožo narezal na centimetrske kocke. Krač'co sem natrl s soljo, poprčkom, kumino in strtim česnom. Zravn kračce sem dal na četrtine narezano čebulo (kar z olupkom vred), cel neolupljen česen ter na kose narezan korenček. Za dodatno aromico pa je poskrbela polovica limone, ki sem jo našpikal s klinčki in jo prv tako dodl poleg meska. Čisto nakoncu pa sem dodal še tisti mali prdec pimenta kar po krač'ci. Stvarca je romala v 170°C in se tam potila 3 urce. Vmes seveda nujno polivanje, obračanje in dolivanje vrele vode. Tik pred koncem pa sem Krač'co zalil še z malo piva in prižgal žar, da je skorijca postala prav nežno hrustljava. In to je to. Zraven se je pa izkazalo kuhano kislo zelje, ki sem ga namesto z ocvirki zabelil z na maslu prepraženo zeleno in seveda neženim kuhanim krompirjem. Voila! In seveda, na dobr kozarček ta rdečga ne pozabit (saj veste – razmaščuje krvne cevke...)

1 komentar:

Chef Sale pravi ...

A si me mogu spet na tega hudiča od krače spomnit, njaaam! :) Ja ni kej, prejšnji vikend smo eno taco obrnil, glih tko pujskovo, pa bomo tega očitno spet eno, še po tvojem receptu! :)