sreda, 31. marec 2010

Poprovi bifteki »À la jst«

Najprej moram rečt, da me tale recept spremlja že od palčjih nog in mi je še vedno eden izmed NAJ načinov priprave pravega, sočnega, slastnega, za prste polizat, steak-a! Hvala bogu, da tud moja žena deli to mnenje, tako da je stvar kar pogosto na menuju. Po netu kroži precej variant, ki so si v osnovi enake, vsaka pa zna malo po svoje zaviti! Moji slastni »ptički« plavajo v poprovi omaki, ki pa je napravjena z Madeiro namesto s Cognac-om. No ja, okusne zelene bunkice so vseeno prav lepo namočene v Cognac, od trenutka ko pridejo iz trgovine, pa dokler jih vse ne pomalcamo! Dost debate, pejmo kuhat! J


Kaj rabimo za dva jedca:

2 lepo uležana in v paco dana bifteka, cca 18 do 20 dkg

Ena srednja šalotka

Dve žlici zelenega popra

Nekaj žlic goveje jušne osnove

Madeira, po okusu

Nekaj žličk smetane za kuhat

Žlička masla, žlička olivnega olja

Grobo mlet poper

Sol, po okusu


Najprej, kar se »ptičkov« tiče – če kupite kake lepo uležane in v paco dane, bifteke ali pa ramsteke, recimo od mesarije Gregorc iz Murgelj, ki jo hudo toplo priporočam vsem ljubiteljem mesnih užitkov potem z njimi ni potrebno kaj posebej dosti počet, razen, da jih res bogato potresemo s svežim in obvezno grobo, namletim poprom; seveda, s svojo najljubšo mešanico. V primeru, da pa naši »ptički« še niso plavali v paci, je pa toplo priporočljivo, da jih vtaknemo v mešanico olivnega olja in mletega popra, vsaj za kak dan ali dva, preden jih začnemo obdelovat.

Potlej, kar se omake tiče – sila preprosta zadeva. Fino je imet pri roki kako šalotko, ker se najlepše in hitro pretvori v slastno omakico, lahko je pa tudi navadna, bolj majhna čebula. Jaz vzamem po eno srednjo šalotko na dva bifteka po cca 18 dkg, jo res drobno nasekljam, zraven pa vtaknem še strok zmečkanega česna. Vse skupaj denem pražit na žličko masla in žličko olivnega olja za nekaj minut, tako da vse skupaj lepo zadiši. Sedaj dolijem za nekaj žlic goveje osnove in podušim tako, da se začne delati omakica. Tekočino skoraj posušim in dodam dve žlici vloženega zelenega popra, spet malo posušim in zalijem z Madeiro. Madeira je sladka, tako da dozirajte po okusu. Zdaj vse skupaj malo prevrem in dodam še sladko smetano ter dušim toliko časa, da se omaka ravno prav zgosti, pač po okusu.

Vse kar moramo napravit sedaj je, da spečemo naše »ptičke«, za moj okus na »srednje«, oziroma »Medium«, za vaš, pa po volji! »Ptičke« pustimo nekaj minut počivat, ko so pečeni.

»Ptičke« hop na tople krožnike in pošteno oblijemo s poprovo omako. Zraven se krasno poda pire krompir pa tudi kakim širokim rezancem nič ne manjka!

Pa dober tek! J

Ni komentarjev: