ponedeljek, 12. april 2010

Gobova župca z ajdovo kašo

Moja ljuba ajdova kaša... Prav hecna zadeva, ampak to je ena od tistih zadev, ki bi jo lahko jedel skoraj non-stop, pa še sam ne vem zakaj...no ja, najbrž zato ker mi je odlična, pa vseeno! Prav firbec me matra a me bo kdaj minilo, da bi jo jedel danes, jutri, pojutrišnjem... Saj je ne delam vsak dan, da ne bo pomote, ker bi me doma najbrž deportirali, se pa trudim, da je vsaj vsakih štirinajst dni nekaj iz nje napravljeno. Dopade se mi tudi zato, ker načeloma ne rabi popolnoma nič drugega kot kako žličko masla, pa sol, poper in vodo in je že odlična. Krasno pade skupaj s kakim naravnim zrezkom ali biftkom, odlična je z gobami, ali pa jo napraviš kar na način rižotke - malo zelenjavce, par koščkov mesa, nima veze a je to piščanec ali svinjina, kar je pač pri roki pa navali narode! Tale vikend je pela gobova juhica z ajdovo kašo, ki pa se zvari takole:

Za štiri lakotne rabimo:

20 dkg ajdove kaše (tule dajem *, pojasnilo glej na dnu, je pomembno!)
1 manjša, drobno nasekljana, čebula, še raje kaki dve šalotki, če sta pri roki
2 stroka speštanega česna
4 poštene frišne jurčke, lahko tudi posušene ali pa kar mešane gobe, kar je pač doma
1 žlica masla
1 žlica kisle smetane na vsak krožnik, ko serviramo
1 ščep majarona
1 lovorov list
1 liter jušne osnove, kakršnekoli že. Lohka je to BIO zelenjavna kocka, še boljš je pa s ta pravo župco
za pošteno žlico nasekljanega peteršilja in še drobnjaka, če ga imate
sol, poper

Denemo na ogenj eno primerno posodo, vanjo pa pade tista žlica masla. Ko se nam maslo stopi in neha peniti, na njega zvrnemo nasekljano čebulo, ter obračamo toliko časa, da začenja dobivati raaahlo barvico. V tem trenutku nam pade notr še kaša, ki pa jo vrtimo samo toliko časa, da malo postekleni; kako minutko, recimo. Stresemo noter še speštan česen, potresemo s sveže namletim poprom in parkrat obrnemo, da lepo zadiši ter vse skupaj zalijemo s tisto, kakršnokoli že, župco. Takrat potresemo še s ščepcem majarona in dodamo lovor. Kaša se načeloma kuha nekih 20 minut, najbolš pa je, da jo sproti pokušamo, tako kot pri testeninah. S pokušanjem nehamo, preden vsega skupaj zmanjka, da si ne bomo preveč poparili ust, pa da še za ostale lakotnike kaj ostane! Ne...nisem pozabu na gobe. Z gobami je tako, da nam lahko padejo notri v vodo, ko se kaša že kuha, lahko jih na maslu prepražimo čisto na začetku, preden prepražimo čebulo in jih poberemo ven, da ne bodo preveč skuhane, lahko pa jih popražimo čisto posebaj in stresemo na koncu v napravljeno juhico. Tukaj so mnenja različna. Meni je osebno všeč, da jih do željene strukture prepražim pred čebulo in potem vzamem ven s posode, pa dodam čisto na koncu v pripravljeno juhico, vi pa kot želite! :) Vsekakor, ko je juhica pripravljena, na njo stresemo še nasekljan peteršilj in drobnjak, denemo na krožnike ter vsakemu notri zvrnemo še za žličko kisle smetane! :) Pa navali narode!

* Še tale razlaga. Lepo vas prosim, da preden kašo kupite, pogledate njen izvor in sicer iz večih razlogov. Prvi je ta, da je prekmurje ponavadi polno odlične ajdove kaše in ne vem zakaj bi človek kupoval uvoženo s kitajske (s tole s kitajske sem se nat... tudi jaz, kljub temu, da je bila embalaže od znane slovenske firme, zato pozor!), drugi je pa tudi zelo pomemben, če cenite okus; tista uvožena namreč niti slučajno nima pravega okusa po ajdovi kaši...kvečemu po plastiki, hehehe! :)

Ni komentarjev: