četrtek, 22. april 2010

Saltimbocca na špinačni posteljci


Nad saltimbocco me je pred kratkim navdušil prijatelj Tadej, mojster kuhinskih umetnosti in še posebej specializiran za pripravo raznovrstnih domačih testenin. Beseda je postala dejanje, saj sem doma kot po naključju imel ravno nekaj luštnih tankih telečjih zrezkov, domače šparglje s katerimi nas zalaga Anže in čudovito špinačo, ki ti jo v Ljubljani dostavi kar na dom Zeleni zabojček.


Torej kaj potrebuješ

Zrezki
telečje zrezke - narezane na tenko in malo manjše
Pršut - enako število kot zrezkov
žajbelj
zobotrebce
olivno olje
belo vino
maslo
zeleni poper
sol

Špinača

špinačo
slan krop
olivno olje
2 stroka česna
sol
poper

Špinačo na kratko pokuhaj (3 minute) v vrelem slanem kropu in jo nato odcedi ter prelij z mrzlo vodo, da ostane lepe zelene barve. Daj na stran, da v miru počiva, medtem pa pripraviš zrezke. Če so še nekoliko debeli jih sploščiš, kar z roko. Nato na vsak zrezek daj eno šnitko pršuta in en list žajblja. Če so zrezki lepo suhi, se bo pršutek kar sam lepo prilepil na zrezek, lahko pa ga fiksiraš z zobotrebcem. V ponvi segrej olivno olje in na njem opraži cela stroka česna do orehove barve. Česna nato vzami iz ponve in dodaj špinačo, ki jo opražiš, vendar ne predolgo in malo soliš ter popopraš. Tako sotirano špinačo daj v posodo in na toplo v pečico (75°C). V isti ponvi nato segrej olivno olje in na vročem olju na hitro opeci zrezke. Najprej na tisti strani na kateri je pršut. Ko so na hitro opečeni (na vsaki strani morda kako minuto), jih shrani na toplo v pečico. V olje, ki je ostalo v ponvi daj malo belega vina in zelen poper iz slanice. Dodaj sok pol limone in počakaj, da tekočina nekoliko povre. Na koncu malo posoliš in dodaš kosme mrzlega masla, ki omakico lepo zgosti.
Na krožniku naredi posteljico iz špinače, nanjo postavi zrezek (ki ga, če želiš, malo posoliš - jaz ga nisem, ker je že pršut zame dovolj slan) ter prelij z limonino omakico. Ja, pa ne pozabi izvleči zobotrebce!
Zraven lahko pripraviš za prilogo poljubne testenine. Jaz sem v tem primeru naredil svedrčke s šparglji.
pa dober tek :)

Ni komentarjev: