petek, 23. april 2010

Šparglji, Shitake, Fuži, Aaaaaahhhhhhh....poezija....

Drži ku za prbitu...šparglje obožujem! No, tole se mi zdi pa sploh eden od najtabolših receptov za te slastne zelene štangice! Pa še simpl je, pa hit narjen. Moram pa priznat, da ob prvem srečanju s tem receptom, nekje na netu, pozabil kje, sem bil hudo presenečen nad kombinacijo špargljev s shistakami. Potem je pa moj firbec premagal začudenje in smo moral zadevo po čimhitrejšem postopku zdegustirat. Ja...efekt cele zadeve je bil pa vsesplošno navdušenje, glasno cmokanje ter, na koncu, obilno oblizovanje; sebe in krožnikov! A vidte, pa človeku še pomivat potem ni treba! Zmaga na celi črti! ;) Tkole gre tale umetnija...

Pol kilce špargljev - jst denem ta zelene od Marn-a, če mate pa divje potem pa oh in sploh...
15 dkg shitake gob, svežih. Jst dam dobro polovico tiste plastične škatle, v katerih jih prodajajo
Nekaj tankih šnitk dobre mesnate kraške pancete
Fuži. Kolk? Kolkor vam srce poželi! :)
1 čebula, drobno nasekljana
3 stroke česna, speštanega
1 liter zelenjavne jušne osnove
Slab deci suhega, belega vina, pa naj bo kak dišeč...
Olivno olje
Sol, po potrebi
Pamezan ali pa Grana Padano ali kaj podobnega po okusu

Vzamemo jušno osnovo, ji dodamo za kako žlico lepo dišečega olivca, zavremo in namočimo notr šparglje. Na hitro pokuhamo, recimo 5 minut, ter šparglje polovimo iz juhe nekam na en krožnik. Pozor, juhe ne zlivamo stran, ker se bodo notr naplavali še fuži, jo pa pustimo na toplem! Zdaj nam v eno konkretno ponev pade spet malo olivca, ter tista nasekljana čebula, ki jo obračamo toliko časa, da postekleni potem pa ji dolijemo nekaj tiste juhice in kuhljamo približno 10 minut, tako da se vse skupaj malo povre. Zdaj pritaknemo notr še shitake pa spet nekih 5 minut obračamo na zmernem ognju. Ko se gobice rahlo omehčajo, dodamo šparglje in česen ter zalijemo z vinom. Vse skupaj na malo močnejšem ognju obračamo še nekaj minut, tako da se vsi okusi lepo premešajo in stvar dobi ta pravo konsistenco. Na koncu dodamo še šnitke pancete, premešamo in ugasnemo. Jasno, nekje med tem smo, v tisti jušni osnovi, skuhali tudi fuže, tako da je vse naenkrat pripravljeno in primerno vroče za serviranje. Pri testeninah res velja, da so najboljše tisti moment, ko padejo s kropa na krožnik. Ko imamo vse skupaj poservirano po krožnikih, na vsakega stresemo še nekaj, ko list, tankih šnitk parmezana in rahlo pokapamo z dobrim svežim olivcem! Zraven pa v kozarce, ta isto, dišeče belo vino, ki smo ga privoščili tudi špargljem v ponvi. Nam je šel odlično od ust novozelandski Sauvignon Blanc! Pa dobr lauf!

Ni komentarjev: