Pa da neham preveč blebetat in raj povem kako to paštico spacam...
Takole gre. Pogledaš v hladilnik in preveriš kaj se ti valja od suhega anu dimljenega in kaj je od zelenjavce. Načeloma lahko notr pade kar je pač za porabit; klobasa, definitivno panceta ali kak kos pršuta, pa vsekakor koža od enega ali drugega. Lahko tudi kos kakih lepo prekajenih reberc, pač po želji! Pri zelenjavi se držim samo tega, da notri ne dajem gomoljnic (koleraba, zelena, krompir, ipd.).
Recimo za 4 osebe za dvakrat:
2 para prekajenih klobas, narezanih na kolobarčke
za pest na kocke narezane pancete ali bolj mastnega pršuta
koža od zgoraj omenjene pancete/pršuta; naj kar v kosu pade not
1 srednje velika čebula
4 stroki česna
polovica sveže paprike
1 nakockana majhna bučka
2 na kolobarčke narezana korenčka
mleta paprika; jaz napravim mešanico 2 tretini nepekoče, 1 tretina pekoče
žlička moke
1 žlička masti
2 žlici olivca
2 pesti makarončkov; naj bodo neke kratke testenine
pol konzerve pelatov
1,5 dcl suhega belega vina
voda v kateri smo skuhali testenine
poper, sol
lovorjev list
bazilika
majaron
svež peteršilj
V pol litra vode, še boljše, juhe in žlici olivca, skuhamo testenine, jih polovimo ven, tekočino pa prišparamo za kasneje!
Na masti in olivcu nekajkrat obrnemo nakonckano panceto, da zadiši, dodamo drobno nasekljano čebulo s speštanim česnom in poštemo prepražimo; pa ne na preveč vročem ognju, prosim. Jaz med praženjem dodajam po žličko vode, da čebula začne razpadati in ratuje že kar mazava. Ko stvar dobi že tisto gostljato strukturo, padejo notr kolobarčki klobase, korenčka in nakockana paprika. Zdaj vse skupaj potresem s tisto žličko moke, dodam mešanico mlete paprike, ki sem jo pred tem zmešal s čisto malo mrzle vode in nekaj minut, na hitro, obračam da se vse skupaj spet prepraži. Dolijem vino, dodam pelate in bučke, vse začimbe, razen peteršilja ter zalijem z vodo v kateri sem prej skuhal testenine. Kuham nekih 20 minut oziroma toliko časa, da je zelenjava še vedno "al dente". Na koncu zvrnem gor še tiste testenine, pest sesekljanega peteršilja in brž na mizo! Enjoy :)
Ni komentarjev:
Objavite komentar