torek, 6. april 2010

Mmmmmmm, dišeča paštica....

Hja....prazniki so bili, a ne? In kako kaj želodčki? Raje ne bi govoru... No in ob takem "filanju" z raznimi, takimi in drugačnimi, šunkami, jajčki in hreni potem meni vseka, da bi jedu nekaj malo bolj tekočega, takega slastnega, na žlico, ki gre precej lažje in še posebaj hitreje, skozi želodček kot vse tiste velikonočne kuharije. Takrat pride na vrsto moja paštica, Ena taka krasno preprosta in hitro narejena juhica, ki prav poboža zmatrane želodčke po takih in drugačnih praznovanjih, pa še več jo lahko človek naredi in je naslednji dan še boljša, da ne rečem, da ti še kuhat potem ni treba in imaš kraaaasen čas za kako drugo stvar počet. Z ženo sva ta čas hitro izkoristila za namakanje v brbotajoči banji s flašo lepo ohlajenega šampanjčka in koščki breskev...poezija ob muziki, vam povem! :)
Pa da neham preveč blebetat in raj povem kako to paštico spacam...

Takole gre. Pogledaš v hladilnik in preveriš kaj se ti valja od suhega anu dimljenega in kaj je od zelenjavce. Načeloma lahko notr pade kar je pač za porabit; klobasa, definitivno panceta ali kak kos pršuta, pa vsekakor koža od enega ali drugega. Lahko tudi kos kakih lepo prekajenih reberc, pač po želji! Pri zelenjavi se držim samo tega, da notri ne dajem gomoljnic (koleraba, zelena, krompir, ipd.).


Recimo za 4 osebe za dvakrat:

2 para prekajenih klobas, narezanih na kolobarčke
za pest na kocke narezane pancete ali bolj mastnega pršuta
koža od zgoraj omenjene pancete/pršuta; naj kar v kosu pade not
1 srednje velika čebula
4 stroki česna
polovica sveže paprike
1 nakockana majhna bučka
2 na kolobarčke narezana korenčka
mleta paprika; jaz napravim mešanico 2 tretini nepekoče, 1 tretina pekoče
žlička moke
1 žlička masti
2 žlici olivca
2 pesti makarončkov; naj bodo neke kratke testenine
pol konzerve pelatov
1,5 dcl suhega belega vina
voda v kateri smo skuhali testenine
poper, sol
lovorjev list
bazilika
majaron
svež peteršilj


V pol litra vode, še boljše, juhe in žlici olivca, skuhamo testenine, jih polovimo ven, tekočino pa prišparamo za kasneje!

Na masti in olivcu nekajkrat obrnemo nakonckano panceto, da zadiši, dodamo drobno nasekljano čebulo s speštanim česnom in poštemo prepražimo; pa ne na preveč vročem ognju, prosim. Jaz med praženjem dodajam po žličko vode, da čebula začne razpadati in ratuje že kar mazava. Ko stvar dobi že tisto gostljato strukturo, padejo notr kolobarčki klobase, korenčka in nakockana paprika. Zdaj vse skupaj potresem s tisto žličko moke, dodam mešanico mlete paprike, ki sem jo pred tem zmešal s čisto malo mrzle vode in nekaj minut, na hitro, obračam da se vse skupaj spet prepraži. Dolijem vino, dodam pelate in bučke, vse začimbe, razen peteršilja ter zalijem z vodo v kateri sem prej skuhal testenine. Kuham nekih 20 minut oziroma toliko časa, da je zelenjava še vedno "al dente". Na koncu zvrnem gor še tiste testenine, pest sesekljanega peteršilja in brž na mizo! Enjoy :)

Ni komentarjev: